Det finnes mange forskjellige løsninger for håndtering og transport av avløpsvann fra boliger og fritidsboliger.
For de fleste av oss er ikke dette noe man tenker på.
Veien for avløpsvann går ofte gjennom 100-vis eller 1 000-vis av meter med rør, og en pumpestasjon eller to før det ender opp i en form for ett renseanlegg.
I renseanlegget blir vannet renset og ført tilbake til naturen slik at vannets kretsløp kan starte en ny runde.

Det er mange hensyn man må tenke på når man skal velge en avløpsløsning. Det viktigeste er at man velger en løsning som sørger for trygg håndtering av avløpsvannet, og at denne løsningen er driftssikker og vil fungere i mange år.
Vi har i mange år jobbet med forskjellige prosjekter med forskjellige løsninger. En av løsningene vi har jobbet absolutt mest med er trykkavløp basert på kvernpumper.
Prinsippet er i og for seg ganske enkelt.
Istedenfor at avløpsvannet skal renne med selvfall (gravitasjon) gjennom store rør, kverner og pumper vi det gjennom rør med små dimensjoner.
Den løsningen som er mest brukt i Norge er basert på private trykkavløpsstasjoner. Det betyr at man setter ned en trykkavløpsstasjon utenfor hver bolig/fritidsbolig.
Dette er ofte da en mindre stasjon på rundt 1 meter i dybde og 80 cm i diameter.
Vi har utviklet vår egen stasjon som er meget godt tilpasset det nordiske klimaet.
Stasjonen er godt isolert og i tillegg frostsikret med ett varmeelement.

Fordelen med trykkavløp er nettopp det at avløpsvannet blir pumpet gjennom rør med små dimensjoner. Det gir en helt annen fleksibilitet med tanke på valg av traseer.
Man trenger ikke lengre tenke på rett grøfter med riktig fall, men rett og slett la forholdene rundt (topografi, natur, eksisterende bebyggelse osv..) være med på å bestemme traseene.
Som regel bygges det ett nett av infrastruktur som er tilpasset det området man skal løse avløpssituasjonen for.
Hver enkelt bolig/fritidsbolig får sin egen trykkavløpsstasjon og stikkledning.
Så bygges det ett fellesnett med litt større rør som samler opp og transporterer avløpsvannet videre til mottaket. Fellesnettet må sa dimensjoneres for å ta hensyn til alle potensielle påkoblinger. I forbindelse med at avløpsledninger blir lagt, legges ofte også da vannledninger og annen infrastruktur som strøm, fiber og lignende.
Man kan også velge å bruke isolerte frostsikrede rør i grunne grøfter.
Grunne grøfter er ofte ikke mer enn 30 – 100 cm dype og de blir dermed ikke mye bredere heller. Da blir inngrepene i terrenget drastisk redusert i forhold til mer tradisjonelle selvfallsløsninger.
Inngrepene fra grunne grøfter gror dermed mye raskere igjen og etter en sesong eller to er det vanskelig å se hvor rørene er gravd ned.

Eco Solutions har mange års erfaring med planlegging og prosjektering av vann- og avløpsløsninger til både boliger og fritidsboliger. Vi kan hjelpe til med hele prosjektet fra planlegging til utbygging og driftsavtale når anlegget står klart.
EcoFlex Supra

Ecoflex Supra er isolerte pe-rør på kveil, med varmekabel, for distribusjon av kaldt forbruksvann og håndtering av avløpsvann. Det unike med Ecoflex Supra er nettopp fleksibiliteten, som gjør at røret tilpasser seg terrenget. Ecoflex Supra finnes i alle dimensjoner fra Ø32 til Ø110.
Ecoflex Supra finnes i to varianter.
Ecoflex Supra Plus, med en selvbegrensende varmekabel som kan benyttes i alle lengder, fra 1-150 meter, perfekt for stikkledninger.
Ecoflex Supra Standard har en ohmsk varmekabel som kan benyttes i lengder fra 150-700 meter. Perfekt for hovedledninger.
ECO-sew trykkavløpsstasjon

Prinsippet med trykkavløp bygger på at hvert enkelt hus eller hytte har sin egen trykkavløpsstasjon, dit alt grå- og sortvann ledes. Dette males opp til en tyntflytende væske, og pumpes automatisk ut i ledningsnettet, som består av fleksible rør med små dimensjoner. Rørtraséene tilpasses stedets topografi, slik at terrenginngrepet blir minst mulig.
Trykkavløp kan anvendes til enkeltstående hus/hytter, eller til hele felt med felles hovedledninger, som også følger terrenget. Det kan benyttes uisolerte rør, eller isolerte rør med varmekabel.
Clean1 minirenseanlegg

Clean I er et biologisk/kjemisk minirenseanlegg som kan ta imot alt avløp fra et hus eller hytte (5PE). Funksjonen bygger på satsvis renseteknikk, aktiv slamprosess og kjemisk utfelling av fosfor. Avløpsvannet renses i satser av samme størrelse, og dermed rengjøres alle avløpssatser like effektivt.
Den biologiske renseprosessen utføres av mikroorganismer som lever i det aktive slammet. Ved hjelp av flokkuleringsmidler renses fosforet som finnes i avløpsvannet. Når renseprosessen er avsluttet, pumpes det rensede vannet til det tenkte utløpsstedet. Clean I fungerer like godt for hus som er i aktiv bruk som hytter hvor bruksfrekvensen varierer.